R Radio Decibel, dat uitzendt op de voormalige City FM frequenties in de Randstad, heeft opnieuw een tegenslag te verduren. Eerder al was het station in het nieuws omdat het zonder toestemming een model had ingezet voor een grote billboard campagne, en recent meldde het Commissariaat voor de Media dat men een onderzoek heeft ingesteld naar de ‘verboden’ dubbele dekking op FM via de FM frequentie van Hofstad Radio in Den Haag. De laatste ontwikkeling is dat sinds deze week op de Decibel websites niet het geluid te horen is van de Randstedelijke zender, maar het internetstation van de op non-actief gezette directeur Bas Emons. En dat kan opmerkelijk genoemd worden.

Niet eerder heeft zich in Nederland een situatie voorgedaan, dat een radiostation tijdens haar bestaan de controle kwijtraakte over haar website. Een zeer onwenselijke situatie, daar internetbeluistering volgens RAB-onderzoek een steeds belangrijkere factor wordt. Pikanter is dat aan deze opmerkelijke situatie voorlopig nog geen eind komt door een uitspraak in een kort geding dat door de heer Oerlemans (commercieel directeur Decibel) was aangespannen tegen Bas Emons.

Bodemprocedure
In de uitspraak is te lezen dat er eigenlijk onduidelijke afspraken zijn gemaakt. Ook sluit de rechter niet uit dat Bas Emons mederechthebbende is op het woordmerk Radio Decibel en de domeinnaam. Al met al concludeert de rechter dat de zaak te gecompliceerd is voor een kort geding en verwijst de zaak door naar een bodemprocedure, en wijst de vordering van Decibel af omdat de rechter er niet zeker van is dat deze laatste het in een bodemprocedure wél van Emons zal winnen.

En hiermee bereikt de hele zaak een hoogtepunt, want de Decibel van Pierre Karsten en Perry Oerlemans is feitelijk niet meer vindbaar op internet. Volgens een radiowatcher is het zeer schadelijk voor de toekomstige groei van het FM station: “Je hebt als nieuwe zender, want dat is Decibel voor de massa, maar één kans voor een éérste impressie. Dit geouwehoer kan je dan absoluut niet gebruiken, want radio in Nederland ligt op een best aardig niveau. Het beste wat de Decibel versie van Pierre Karsten en Perry Oerlemans nu kan doen is vandaag nog een nieuwe naam lanceren en de nederlaag accepteren zodat men het station ook online kan uitbouwen, ook al zou men later in een bodemprocedure winnen. Of de eigenaren moeten hele diepe zakken hebben”, aldus een radiowatcher.

Ondertussen kunnen Emons en Karsten/Oerlemans elkaars bloed wel drinken. Bas Emons: "Karsten heeft geen enkel Decibelrecht. Onze merknaam Radio Decibel, en tot afgelopen zondag ook de internetsites, heeft hij onrechtmatig in gebruik. Hij heeft nooit iets van ons gekocht of overgenomen, al houdt deze laffe leugenaar dit iedereen wel voor. Wij hebben een enorme vordering op Karsten want hij is werkelijk geen enkele overnameverplichting nagekomen en heeft al 7 maanden geen management fee uitbetaald.
Wij zullen dan ook in de verdere rechtsgang alle noodzakelijk middelen inzetten om de fraudeleuze activiteiten van Karsten te stoppen en hem te dwingen om Radio Decibel weer volledig over te dragen aan de rechtmatige eigenaar en alsnog over de brug te komen
" .

Pierre Karsten heeft een andere lezing: "Niets van dit alles is gelukkig waar. De rechter heeft in het kort geding gezegd dat de domeinnaam in ieder geval van ons is maar "dat niet uitgesloten kan worden dat Emons in privé mede-eigenaar is". Probleem is dat de naam bij SIDN op zijn naam geregistreerd staat, wat niet had mogen gebeuren. Omdat Emons in het kort geding allerlei mist wist te zaaien heeft de rechter feitelijk besloten dat deze zaak zich niet leent voor een kort geding, maar in een bodemprocedure moet. Emons heeft dus niets, ook al beweert de fantast dat hij alles heeft.
Wij hebben even gewacht om wat te doen; Emons handelt volstrekt in strijd met de wet door ONZE site te kapen en dat hadden we feitelijk niet verwacht. Niet meer of minder dan crimineel gedrag; daarover komt waarschijnlijk snel een kort geding. Hij moet met zijn poten van onze site afblijven. Maar inderdaad, wij moeten eventueel snel een andere site in de markt hebben.
Ons email verkeer loopt al via decibel.fm, een domeinnaam die niet van deze fantast (Emons) is. Onderling kon het niet worden opgelost; voor een onderlinge oplossing moet je je tot elkaar verhouden. Emons heeft echter in januari, maart en april kant en klare overeenkomsten steeds niet ondertekend. Mijn standpunt op dit moment: hij zoekt het maar lekker uit:"
, aldus Karsten.

Bodemprocedure
Vooralsnog is het nu 1-0 voor Emons, omdat in de uitspraak staat dat op dit moment onvoldoende vaststaat dat in een bodemprocedure zal worden geoordeeld dat Emons geen rechthebbende is op de domeinnaam ‘decibel.nl’. Deze radiosoap zal daarom zeker nog worden vervolgd.
bron: radio.nl

 

© s. kroeske - j.fictoor