P Dat meldt Het Financieele Dagblad. Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de voorlopige steun van zes lidstaten al binnen. De bewindsman heeft een ontwerpverklaring naar zijn EU-collega’s gestuurd waarin hij de Nederlandse gedachten over de omroepregels vastlegt. Plasterk wil bijvoorbeeld voorkomen dat wijziging daarvan ertoe leidt dat publieke zenders geen betaaldiensten kunnen aanbieden.
Ook vindt Plasterk dat het niet aan de Europese Commissie, maar aan de lidstaten is om te beoordelen of staatszenders zich houden aan hun opdracht. Tot die opdracht behoren bijvoorbeeld onafhankelijkheid, kwaliteit en bereikbaarheid van het media-aanbod. De bewindsman wil er verder voor waken dat publieke omroepen moeilijker diensten kunnen aanbieden via nieuwe kanalen zoals mobieltjes of internet. Vooralsnog staan Duitsland, Estland, België, Ierland, Portugal en Oostenrijk achter Plasterk.
Zijn initiatief volgt op een consultatie eerder dit jaar onder belanghebbenden over de vraag of de huidige EU-regels voor de financiering van publieke omroepen aan vernieuwing toe zijn. Commerciële omroepbedrijven en uitgevers klagen al jarenlang dat publieke omroepen met het geld dat ze van de staat krijgen voor uitvoering van hun publieke missie, commerciële activiteiten ontwikkelen en zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentie.

Bron: Adformatie online week 36 2008
 
 
Reacties
Nog geen reacties
Plaats reactie
 

© s. kroeske - j.fictoor