R

Radio 538 heeft haar financiële situatie dik voor elkaar. In het eerste half jaar van 2008 behaalde het radiobedrijf een omzet van 31 miljoen euro en een winst van 13 miljoen. Dit is 38% van de winst van eigenaar RTL Nederland. Evers Staat Op is `s lands best beluisterde radioprogramma en is goed voor een recordtarief voor reclamezendtijd van 164 euro per seconde.

Evers en zijn collega`s zitten goed bij de melkkoe die Radio 538 heet. Zij behalen een winstmarge van 42% van de omzet, terwijl RTL Nederland een winstmarge van `maar` 16% behaalt. Algemeen directeur Jan-Willem Brüggenwirth licht toe dat radio goedkoper is dan tv, omdat er geen programma`s ingekocht hoeven te worden. Het station, dat 90% van de omzet uit reclames haalt, merkt niets van teruglopende advertentie-uitgaven en stevent `gewoon` af op een recordjaar.

Geen enkel radiostation heeft nog kunnen tippen aan het succes van 538. Het station vult elk programma met een paar vaste ingrediënten en geeft luisteraars daarmee het gewenste stukje gewoonte. De kosten voor radio 538 bestaan uit de uitzendlicentie, de auteursrechten en het personeel. Het station verdient aan reclames, podcasts, internet en live-evenementen. Met een gemiddeld martktaandeel van 11,4% op een dag is 538 marktleider.

Gebaseerd op: Elsevier (27-12-2008)

 

© s. kroeske - j.fictoor