D

Een radiotoestel? Dat is zó ouderwets. Jongeren luisteren eigenlijk alleen nog maar naar muziek via de computer, smartphone of mp3-speler en vooral op YouTube. In Duitsland gebruikt 93% van de 12- tot 19-jarigen die muziek via internet luisteren daarvoor het videoplatform van You Tube.

'YouTube wordt daadwerkelijk beluisterd en niet bekeken', zei mediawetenschapper prof. dr Bernd Schorb van de Universiteit Leipzig (opgericht in 1409). Jongeren bekijken de video's alleen om de danspassen of gitaarsolo's na te doen.

Hitlijsten
Schorb ondervroeg in zijn onderzoek 3.800 jongeren. Van hen gebruikt nog slechts 18% regelmatig een klassieke radio. Van degenen die graag muziek luisteren klikt 27% op de website van de radiozenders, 36% op gespecialiseerde webradio's. Velen wisselen met vrienden ook zelfgemaakte hitlijsten uit.

De onderzoeker constateert dat jongeren zich amper bewust zijn van zaken als auteursrechten of de gevaren van internet. Volgens hem moeten scholen meer les geven hierover.

Prof Dr. Bernd Schorb deed het onderzoek 'Reception and Production of Information by Adolescents in a Converging Media World' samen met Prof. Dr. Helga Theunert, Dr. Ulrike Wagner. Het onderzoek omvat meer informatie naar het gedrag van adolescenten en hun media gebruik.

bron: ANP, http://www.mediatisiertewelten.de/en/projects/

 

© s. kroeske - j.fictoor