G

15 Maart zijn in Lunteren voor de tiende keer de NL-Awards uitgereikt, de onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de ROOS Dagen, het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers. Zes regionale omroepen vallen dit jaar in de prijzen.

De categorie overstijgende Gouden NL-Award gaat naar de crossmediale productie ‘Verslag kampioenswedstrijd FC Twente' van RTV Oost, volgens de jury een ‘vernieuwende totaalaanpak waarmee het de omroep lukte om de hele regio mee te krijgen. Een eenvoudig concept met grote nieuwswaarde'.

De winnaars van de NL-Awards 2011 per categorie:
RADIO NIEUWS: RTV Rijnmond - Wakker
TV NIEUWS: Omroep Flevoland – Nieuws: Dijkgraaf Tiesinga

RADIO ACHTERGROND: RTV Drenthe – Necrologie Harry Muskee
TV ACHTERGROND: Omroep Zeeland – Stemmenjacht: SGP versus PvdA

RADIO VARIA: RTV Drenthe – De Brink
TV VARIA: RTV Oost – Groeten uit Assendorp

EVENEMENTEN: Omroep Gelderland – 4Daagse Journaal
RTV DOCUMENTAIRE: Omroep Zeeland – De Engel van Doel
CROSSMEDIALE PRODUCTIES: RTV Oost – Verslag kampioenswedstrijd FC Twente
GOUDEN NL-AWARD: RTV Oost – Verslag kampioenswedstrijd FC Twente

TV Varia dit jaar ‘ijzersterk’
De jury toont zich dit jaar opnieuw verrast door de inzendingen in de categorie TV Varia. De vier genomineerde producties worden omschreven als ‘ijzersterk’. De juryleden constateren dat er in de regio creatieve programmamakers aan het werk zijn. ‘Er is gekozen voor een bepaald programmaformat en vervolgens zijn de makers mooi daarbinnen gebleven en hebben duidelijke keuzes gemaakt. Dit resulteert in sterke programma’s met een duidelijke opbouw en veel zeggingskracht’, aldus het juryrapport.

‘Omroepen haken goed aan bij nieuwe vormen van nieuwsconsumptie’
De categorie Crossmediaal is volgens de juryleden een mooie staalkaart van journalistiek vakwerk in de regio. Hier wordt ten opzichte van eerdere jaren vooruitgang geconstateerd. ‘Dat is een teken dat de regionale omroepen goed aanhaken bij nieuwe vormen van nieuwsconsumptie’, aldus de jury. Dit positieve oordeel wordt nog eens onderschreven met een Gouden NL-Award in de categorie Crossmediaal.

De jury
De jury voor de NL-Awards 2011 bestaat uit Lara Ankersmit (hoofd Nieuwe Media NOS), Karel van den Berg (trainer creatieve journalistiek De Mediapraktijk), Carla Verhagen (hoofdredacteur RNC), Hansje van Etten (eindredacteur HollandDoc 24), Alex Beishuizen (hoofdredacteur Intermediair en media-adviseur), Rob Freijssen (eindredacteur KRO, HBO-docent Journalistiek en trainer), Pauline Broekema (verslaggever NOS Journaal), Antoin Peeters (verslaggever/presentator RTL Nieuws), Monique Gisbertz (eindredacteur NOS Evenementen), Hans Heijnen (filmmaker), Jan Knudde (netmanager Radio 2 VRT) en Ferry de Groot (voormalig chef Sport NOS Radio). De jury staat dit jaar voor het laatst onder voorzitterschap van Ben Groenendijk (hoofdredacteur Educatie van de NTR).

RegioDoc in teken van 10 jaar NL-Awards
De winnende en genomineerde programma’s zijn te zien en te beluisteren op www.nl-award.nl. Een tweetal genomineerde documentaires is binnenkort te zien in de serie RegioDoc, die elke zondag om 12.00 uur wordt uitgezonden door TV Drenthe, Omroep Zeeland, Omroep Flevoland, TV Oost, L1 TV, Omroep West en TV Rijnmond. RegioDoc staat dit jaar in het teken van 10 jaar NL-Awards. Op zondag 18 maart wordt 'De meiden van Chica Radio' uitgezonden en op zondag 25 maart 'De Engel van Doel’, de winnende documentaire van 2011. Meer informatie is te vinden op www.regiodoc.nl.
Holland Doc 24
De winnende documentaire ‘De Engel van Doel’ is woensdagavond 14 maart om 21.15 uur te zien op het kanaal Holland Doc 24.

Gouden NL-Award
Aan de categorieoverstijgende Gouden NL-Award is een geldprijs van € 2500,- verbonden. Deze wordt beschikbaar gesteld door Buma/Stemra.
Bron:  http://www.roosrtv.nl/

 

© s. kroeske - j.fictoor