D

Twaalf wetenschappers buigen zich in het boek ‘De muziek zegt alles. De Top 2000 onder professoren’, dat op 1 december a.s. in Beeld en Geluid wordt gepresenteerd, over het fenomeen.
Waarom luisteren er zoveel mensen naar de Top 2000? Hoe kan een muzieklijst 10.000 mensen op de been krijgen om te kijken naar de radio uitzending in Beeld en Geluid? En waarom roept dit populaire radio-evenement zoveel emotie op?
Ieder van de betrokken wetenschappers reageert vanuit het eigen vakgebied, wat verrassende bespiegelingen oplevert en inzichten geeft.

Presentator Matthijs van Nieuwkerk spreekt p[ 1 december met de hoogleraren over de Top 2000 in het licht van hun wetenschappelijke vakgebied. Henk Hagoort (voorzitter Raad van Bestuur Nederlandse Publieke Omroep) krijgt het eerste exemplaar van het boek uitgereikt.

De twaalf wetenschappers zijn:
    * Douwe Draaisma (bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van de Psychologie, Universiteit van Groningen) vraagt zich af waarom je de muziek die je tussen je 14e en 25e jaar hoort het beste vindt.
    * Jeroen Hinloopen (hoogleraar Economie, Universiteit van Amsterdam) onderscheidt in de Top 2000 merken (artiesten) en producten (nummers).
    * Ad Vingerhoets  (hoogleraar Emoties en Welbevinden, Universiteit van Tilburg) onderzoekt hoe muziek ons verdrietig of vrolijk maakt.
    * Huub Wijfjes (bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Radio en Televisie, Universiteit van Amsterdam) beschouwt de kracht van radio als bindend element bij gemeenschappelijke ervaringen.
    * Paul Rutten (gasthoogleraar Creatieve Industrie en Innovatie, Universiteit van Antwerpen)  analyseert het verschijnsel ‘hitparade’.
    * José van Dijck (hoogleraar Media en Cultuur, Universiteit van Amsterdam) noemt de Top 2000 de voorloper van Facebook.
    * Elmer Sterken (hoogleraar Monetaire Economie en Rector Magnificus, Rijksuniversiteit Groningen) bespreekt de invloed van de leeftijd van de stemmers op de uiteindelijke Top 2000 lijst.
    * Hans Abbing (emeritus hoogleraar Kunstsociologie, Universiteit van Amsterdam) vraagt zich af of de Top 2000 de canon van de popmuziek mag worden genoemd.
    * Tom ter Bogt (bijzonder hoogleraar Popmuziek en Jeugdcultuur, Universiteit Utrecht) graaft in het karakter van de Top 2000-liefhebber en brengt onder meer aan het licht dat dit over het algemeen erg aardige mensen zijn.
    * Tim Wildschut (universitair hoofddocent Sociale Psychologie, Universiteit van Southampton) gaat in op de oorzaken en functie van nostalgie en welke rol muziek daarin speelt.
    * Filosoof Frank Meester betoogt dat de Top 2000 ons helpt ontsnappen aan de dagelijkse sleur.
    * Statisticus Tom Goris (Freudenthal Instituut) distilleerde uit de grote hoeveelheid gegevens van de stemmers en hun stemmen tal van wetenswaardige en grappige lijstjes.

Symposium ‘De muziek zegt alles De Top 2000 onder professoren
Donderdag 1 december 10:00 - 12:00
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Media Park Hilversum

 

 

© s. kroeske - j.fictoor