V

Op 1 september 2011 lopen de huidige vergunningen voor de commerciële radio-omroepen in de FM en AM af. Minister Verhagen heeft bekend gemaakt dat de vergunningen voor een periode van 6 jaar worden verlengd. Voorwaarde is wel dat de radiostations digitale radio via de ether gaan aanbieden. Gelijktijdig met de verlenging wordt daarom een vergunning verleend voor digitale radio-omroep.

Aanvragen verlenging en verlening vergunning voor digitale radio-omroep
Vergunninghouders kunnen tot 15 april 14.00 uur een aanvraag indienen voor een verlenging van 6 jaar en voor de verlening van een vergunning voor digitale radio-omroep. De aanvragen worden ingediend bij Agentschap Telecom.
Op de behandeling van de aanvragen zijn de volgende regelingen van toepassing:

    * Regeling aanvraag verlenging en digitalisering landelijke commerciële radio-omroep
    * Regeling vaststelling eenmalig bedrag landelijke commerciële radio-omroep 2011

Achtergrond    
Op 23 juni 2009 is de Tweede Kamer geïnformeerd over het beleid ten aanzien van analoge en digitale etherradio. Kern van dit beleid is dat een overgang van analoge naar digitale radio wenselijk is. Deze overgang zal ondersteund worden door het verlengen van de looptijd van de huidige analoge vergunningen voor de periode van 1 september 2011 tot 1 september 2017. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat de vergunninghouders ook investeren in digitale radio. Voor de verlenging en de verlening van de vergunning voor digitale radio-omroep moeten sommige vergunninghouders een marktconforme vergoeding betalen. Deze vergoedingen zijn gebaseerd op een onafhankelijk onderzoek dat door SEO Economische Onderzoek, TNO en het Instituut voor Informatierecht (IVIR) is uitgevoerd.  In de Regeling vaststelling eenmalig bedrag landelijke commerciële radio-omroep 2011 wordt de hoogte van de vergoeding bepaald die de landelijke vergunninghouders dienen te betalen voor de verlenging en de verkrijging van een vergunning voor digitale radio-omroep.
Eind 2010 zijn de voorgenomen besluiten voor de verlenging, het verlenen van een vergunning voor digitale radio-omroep en het al dan niet in rekening brengen van een eenmalig bedrag geconsulteerd. In de brief van 13 januari 2011 is de Tweede Kamer hierover geïnformeerd en is medegedeeld dat het verlengings- en digitaliseringsbeleid wordt voortgezet onder enkele bijstellingen.

Verlenging niet-landelijke commerciële radio-omroep en digitalisering
Binnenkort zal ook de regeling worden gepubliceerd voor de aanvraag verlenging en digitalisering van de niet-landelijke commerciële radio-omroep. Voor de niet-landelijke FM- en AM-vergunninghouders zal de aanvraagperiode later starten. Hiervoor is gekozen om de aanvraagperiode voor deze categorieën van vergunningen te laten voorafgaan door het peilen van de interesse van regionale publieke omroepen voor deelname aan de uitrol van digitale radio in het bovenregionale TDAB-kavel. Publicatie van de ministeriële regelingen voor de verlenging voor de niet-landelijke FM- en AM-vergunninghouders zal naar verwachting tweede helft april plaatsvinden. Over de exacte datum zal nog apart worden gecommuniceerd.

Verdeling van de kavels A7 en A8
De aan de staat teruggevallen landelijke FM-vergunningen (kavels A7 en A8) worden onder het nieuwe beleid opnieuw verdeeld. Deze verdeling biedt geïnteresseerde partijen de gelegenheid voor de periode tot 1 september 2017 in te stappen. De uitgifteprocedure voor de kavels A7 en A8 zal starten nadat de aanvragen voor verlenging van de landelijk commerciële vergunningen zijn beoordeeld. De reden hiervoor is dat, in het geval er voor één of meer landelijke vergunningen geen aanvraag voor verlenging wordt ingediend, deze tegelijk met de vergunningen voor A7 en A8 kunnen worden uitgegeven. Naar verwachting zal de uitgifte voor de beide vergunningen in mei starten. Over de exacte datum zal nog apart worden gecommuniceerd.

bron: Agentschap Telecom


 
 
Reacties
Nog geen reacties
Plaats reactie
 

© s. kroeske - j.fictoor