S De ‘Studienkreis Rundfunk und Geschichte’ en de Vereniging Geschiedenis Beeld en Geluid organiseren in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op 18 en 19 maart het Internationale symposium Sound Bridges, Sound Walls, Broadcasting in the Historical Formation, Mediatization and Localization of Sound.

Voor het volledige programma en aanmelding meer informatie op: www.beeldengeluid.nl/soundbridges

Het studieterrein van Sound Studies is het afgelopen decennium enorm verbreed. Dit betekent een verrijking van de sociale, culturele en mediageschiedschrijving. Desondanks speelt de omroep – nog steeds een van de grootste verspreiders van geluiden ter wereld – vaak een bijrol in de nieuwe sound studies.  Dit symposium gaat juist in op de historische rol van omroep in de constructie, verspreiding en betekenis van geluid.  Er worden 16 lezingen gehouden door historici en mediawetenschappers uit Nederland, Duitsland en diverse andere landen.

In het symposium staat een ruimtelijk perspectief centraal. Hoe komt het dat sommige geluiden, bijvoorbeeld popmuziek, goed over grenzen komen, terwijl andere, het regionale accent van een dj, juist een locale, intieme sfeer lijken te creëren?  En het wordt nog complexer als deze elementen bij elkaar komen- denk aan de nationale voice-over bij internationale voetbalwedstrijden of het Eurovisie songfestival, die dan thuis of in de lokale kroeg gezien en beluisterd worden. Dergelijke lokale, nationale en transnationale spanningen lopen door bijna alle lezingen.

De vrijdag begint met vragen over hoe wij de historische relaties tussen geluid en omroep kunnen onderzoeken.  Er is een aantal thema’s met lezingen over omroepgeluid in historisch perspectief, de ‘universele taal’ van muziek, en over ‘geluidsevenementen’.

De zaterdag is er een keynote door Andy O’Dwyer van het archief van de BBC, waarin hij over het digitaal toegenkelijk maken van bronnen voor geluidsgeschiedenis – voornamelijk de Britse omroepkrant Radio Times - zal berichten.  Dit wordt gevolgd door een drietal lezingen die laten zien hoe verschillende politieke structuren van de internationale arbeidersbeweging tot het conflict tussen Oost- en West Duitsland vorm gaven aan - en gevormd werden door – bepaalde omroepgeluiden.

De lezingen tijdens het symposium zijn in Engels en Duits.

De kosten voor het volledige programma bedragen €50.- (studenten en leden GBG €25.-)
 

© s. kroeske - j.fictoor