N Bedrijven die toestemming willen om een tijdelijk via de FM uit te zenden, ter ondersteuning van hun (bedrijfs)activiteiten, kunnen daarvoor vanaf heden een beroep doen op Artikel 82c van de Mediawet. Daarin wordt de toestemming geregeld voor omroepen die een programma willen uitzenden voor een bijzonder doel. Eerder verleende het CvdM binnen deze categorie omroepen uitsluitend toestemming aan evenementenzenders.

Omroepen die toestemming kregen, mogen bijvoorbeeld tijdelijk verslag doen van een evenement waarbij zowel sprake is van een beperkt bereik als een beperkte duur. Zoals een muziekuitvoering, sportwedstrijd of culturele manifestatie.

Programma met 'beperkte duur'
Bedrijven die ter ondersteuning van hun bedrijfsactiviteiten een programma willen uitzenden, hoeven niet te voldoen aan het vereiste dat het programma een 'beperkte duur' heeft. De definiëring van uitgangspunten en de uitwerking van de voorwaarden voor toestemming voor evenementenzenders en bedrijfsondersteunende diensten, zijn opgenomen in de nieuwe Beleidsregels toestemming programma voor een bijzonder doel 2008.

Commerciële omroep
Om te voorkomen dat een commerciële omroep op basis van de nieuwe regelgeving een extra frequentie verwerft, is daarin vastgelegd dat overheidsinstellingen, publieke- en commerciële omroepen geen toestemming kunnen krijgen voor een programma voor een bijzonder doel. En om het onderscheid tussen toestemming voor een bedrijfsondersteunende
dienst en voor een commerciële omroep te bewaken, is in de beleidsregels vastgelegd dat het uitzenden van reclameboodschappen van derden in het programma niet is toegestaan. De toestemming voor een bedrijfsondersteunende dienst wordt voor een jaar verleend en kan jaarlijks worden verlengd.

Bron: www.radio.nl + http://www.cvdm.nl/
Datum: juni 2008
 

© s. kroeske - j.fictoor