B Wereld Audio Festival (WAF)

Nieuwsradiomakers bevinden zich aan het begin van een mediarevolutie.
Wat we zeker weten is dat niets hetzelfde zal blijven, het vertrouwde zal een andere vorm krijgen. Nieuwsradio gaat een periode tegemoet waarin we niet meer kunnen bouwen op ’hoe het altijd ging'. Maar misschien bieden nieuwe technologieën juist kansen in plaats van bedreigingen. Leidt een nieuwe manier van werken tot nieuwe samenwerkingen tussen verschillende mediavormen. Leidt dat juist tot versterking van het medium radio. Technologische ontwikkelingen en een veranderend luistergedrag, maken het noodzakelijk om na te denken en te discussiëren over wat nieuwsradio is, hoe het gemaakt wordt, waarom, en voor wie, want het publiek neemt geen genoegen meer met zijn passieve rol en gaat zelf op pad.
Wat betekent het voor de radiojournalistiek als niet-professionals zich met podcast, foto's, blogs en videofilmpjes op het vakgebied begeven?
Nieuwsradio is snel en prikkelt de verbeelding. Je kunt ernaar luisteren terwijl je ondertussen iets anders doet. En het heeft het vermogen diep door te dringen in werelden die we niet of nauwelijks kennen. Radio is in die zin authentiek, snel en betrouwbaar. En dat is meer dan genoeg om te koesteren en voor te vechten. In tijden waarin de diverse nieuwsmedia (televisie, krant, radio en internet) steeds meer naar elkaar toegroeien en langzaam in elkaar overvloeien, is het belangrijk de blik ook naar binnen te richten. Om te koesteren wat in decennia is opgebouwd aan vakmanschap en expertise. Niet defensief en behoudend, maar met zelfvertrouwen en een goed oog en oor voor nieuwe mogelijkheden. Het Wereld Audio Festival wil in dit zelfonderzoek een rol spelen. Door één keer per jaar de stand van zaken bij de Nederlandstalige nieuwsradio op te maken. Door een competitie te organiseren die duidelijk maakt wat kwaliteit is en waarin nieuwsradio zich onderscheidt.
Door een festivalprogramma in te richten dat inspireert tot het nadenken over en vormgeven van nieuwe mogelijkheden en uitdagingen voor nieuwsradiomakers. Door nieuwsmakers van verschillende zenders en programma's met elkaar in contact te laten komen. Zodat duidelijker wordt dat nieuwsradio een medium is waar niemand meer omheen kan. Het Wereld Audio Festival biedt radiojournalisten een tweedaags programma bestaande uit workshops, discussie en een masterclass. Reserveren is verplicht.
Hoe wordt nieuws radio? was het thema van het derde Wereld Audio Festival november 2007 in het Instituut voor Beeld en Geluid.          

NPOX festival.


NPOX is een festival (sinds 2007) dat zich richt op alle publieke omroepers. Je kunt er collega's, makers, journalisten, netmanagers, redacteuren, bestuurders, producenten, beleidsmakers, juristen, freelancers en voorlichters ontmoeten. NPOX zorgt dat je op de hoogte bent. Geen bla bla over de verre toekomst maar praktische ideeën om direct dagelijks te gebruiken. NPOX gaat over nieuwe formats, over broad-, web-, en narrowcast, over netten, zenders, portalen en kanalen, interactie en participatie, links en rechts, wit en kleur, randstad en provincie, kunst en cultuur, maker en publiek. Kortom alle onderwerpen die binnen de Nederlandse publieke omroep een rol spelen. Dit jaar: maandag 17 november 2008 in Beeld en Geluid, Mediapark, Hilversum. Voor meer info en het programma zie: www.npox.nl

 

© s. kroeske - j.fictoor